måndag 14 november 2011

Uladzimir Njakljajeu: 2011 års Tucholsky-pristagare

Pressmeddelande:

Årets Tucholskypristagare hindras från att komma till Sverige


Uladzimir Njakljajeu. Minsk augusti 2011.
Foto © Maria Söderberg (Bilden förmedlas via Scanpix).
Sedan 1985 delar Svenska PEN ut Tucholsky-priset (eller stipendiet) till en författare som gjort särskilda insatser för yttrandefriheten. Det har under årens lopp tillfallit namn som Salman Rushdie, Bei Dao och Nuruddin Farrah.
Svenska PEN har i år beslutat att ge priset till den belarusiske poeten och människorättsaktivisten Uladzimir Njakljajeu (Vladimir Neklajev). Denne har utmärkt sig som en fin lyriker och frispråkig förkämpe för yttrandefriheten. Vid demonstrationerna i samband med presidentvalet i december 2010, där han ställt upp som kandidat, misshandlades Njakljajeu svårt av säkerhetsstyrkor och hämtades sedan från sjukhuset av KGB som höll honom inspärrad utan att låta honom träffa läkare. Njakljajeu lider fortfarande av sviterna av denna misshandel och hade ansökt om utresetillstånd för att besöka Sverige, där han skulle kunna få specialistvård. I samband med detta hade han planerat att medverka vid Fängslande författares dag den 15 november på Kulturhuset i Stockholm, där han skulle motta årets Tucholskypris.
Vi nås nu av nyheten att de belarusiska myndigheterna vägrar Njakljajeu att besöka Sverige.
Anledningen är att han dömts till en sorts ”husarrest” som gör att han inte får lämna huvudstaden Minsk. Detta gör att han inte kan få den vård han behöver efter misshandeln. Samt att han inte kan motta priset som planerat.
Svenska PEN anser att behandlingen av Uladzimir Njakljajeu är ett flagrant exempel på diktaturens praktik – den diktatur som råder i ett land femtio mil från Sveriges gräns. Situationen går inte att likna vid annat än den gamla Sovjetdiktaturens sätt att behandla sina dissidenter.
Prisutdelningen kommer att äga rum som planerat, som en del av årets program vid Fängslade författares dag, vilken går av stapeln i Kulturhusets hörsal tisdagen den 15 november kl 19.00.
Där kommer även de båda belarusiska författarna Andrej Chadanovitj, ordförande i belarusiska PEN, och den kända journalisten Svetlana Aleksievitj att medverka. Den som önskar boka en intervju med någon av våra gäster kan kontakta PENs internationelle sekreterare Ola Wallin (08-669 65 76) eller vice ordföranden Martin Kaunitz (08-6968640). Varmt välkomna!
Ola Larsmo
Ordförande, Svenska PEN

Uladzimir Njakljajeu och den svenske
PEN ordföranden Ola Larsmo i Minsk
under 2011 års Litteraturresa. Foto © Maria Söderberg.
Hrodna maj 2007. Uladzimir Njakljajeu medverkan under de svensk-belarusiska
dagarna. Han är svartlistad av regimen att framträda, men i detta sammanhang
har det fungerat. Foto © Maria Söderberg.

Knäpp skjortknappen! Uladzimir Njakljajeus
fru Volha fixar till det. Minsk 12 augusti 2011.
Foto © Maria Söderberg
Uladzimir Njakljajeu med
sin Volha.
4 juni 2011.
Foto © Maria Söderberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar